In de media: eHealth op de werkvloer

Game app om astmapatiëntjes in beweging te krijgen

In de serie eHealth op de werkvloer

spreekt SmartHealth met zorgprofessionals die dagelijks te maken hebben met eHealth toepassingen. Veel van die technologische innovaties betekenen op papier efficiënter werken, kwaliteitsverbetering of kostenverlaging. Maar in de praktijk zijn er vaak genoeg obstakels te overwinnen. Een kwestie van tussen droom en daad? Deze week: Boony Thio, kinderarts in het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede.

“Kinderen met astma zijn geneigd om minder te bewegen omdat ze het snel benauwd krijgen. En dat is zonde, want juist voor hen is voldoende beweging krijgen van belang”, vertelt Boony Thio. Thio is kinderarts in het Medisch Spectrum Twente. Daarnaast werkt hij sinds een jaar als decaan aan de Medical School Twente.

Liever gamen

Verminderende lichamelijke beweging komt bij alle kinderen voor, stelt de kinderarts, ook bij gezonde kinderen. “De verleiding van de spelcomputer en smartphone is te groot. Kinderen spelen tegenwoordig veel minder buiten en komen nauwelijks aan de norm van dagelijks bewegen van een uur.” Dat heeft als direct effect dat kinderen ook minder sociaal contact hebben. “Een collega van mij kan aan het soort computergame afleiden hoeveel tijd een kind ongeveer spendeert aan gamen. Sommige spellen zijn namelijk pas leuk als je er heel goed in bent of een bepaald level hebt bereikt. Je weet dat het gamen af gaat van de tijd waarop een kind normaal buiten speelt, sport of beweegt.”

Thio ziet op de afdeling vooral de kinderen waarbij het niet goed gaat. “Als kinderen bij ons opgenomen worden, dan hoor je vaak dat het achteraf al een paar weken minder ging. Ze moesten een gymnastiekles overslaan of konden de voetbaltraining niet afmaken. Dat zijn natuurlijk signalen dat er iets mis is. Als je daar tijdig bij bent, kun je in sommige gevallen ingrijpen en een spoedopname voorkomen.”

Lees verder >>