Genoeg bewegen

Volgens de richtlijn ‘Bewegen’ zouden volwassenen iedere week minstens tweeënhalf uur matig intensief moeten bewegen. Voor kinderen geldt dagelijks minstens een uur. Ook worden voor volwassenen en kinderen spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen. Wie genoeg beweegt, verlaagt zo het risico op chronische ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en depressieve symptomen. Oudere mensen die genoeg bewegen hebben bovendien minder kans op botbreuken.  Voldoende lichaamsbeweging hoeft niet ingewikkeld te zijn. Op de fiets naar de supermarkt, de trap in plaats van de lift, een uurtje tuinieren: je zit al snel aan tweeënhalf uur per week.

Als bewegen niet vanzelf gaat
Voor mensen met een chronische aandoening, zoals artrose, COPD, osteoporose of een hartziekte, is bewegen extra belangrijk. Dat geldt ook voor mensen die een (oncologische) behandeling hebben gehad. Maar juist voor deze (ex) patiënten is het vaak extra moeilijk om een beetje actief te blijven. Een fysiotherapeut kan hierbij helpen.

Beweegprogramma
Fysiotherapeuten werken met beweegprogramma’s die zijn afgestemd op je persoonlijke situatie en wensen. Deze beweegprogramma’s worden meestal in groepsverband gegeven, maar soms ook individueel. In beide gevallen is het doel: onder begeleiding van een fysiotherapeut werken aan het ontwikkelen van een actieve leefstijl.

Hoe werkt het?
Voordat het beweegprogramma start, krijg je eerst een intake. De fysiotherapeut onderzoekt of je in aanmerking komt voor een beweegprogramma. Daarna bepaal je samen de behandeldoelen en kiezen jullie een behandelmethode die bij jou past. Een beweegprogramma is altijd gericht op je algehele conditie en de invloed die je aandoening/behandeling daarop heeft. Ook dagelijkse activiteiten die voor jou lastig zijn, komen aan bod. In het beweegprogramma leer je hoe je activiteiten (weer) kunt inpassen in je dagelijks leven. Het doel is dus dat je de actievere leefstijl uiteindelijk zelf overneemt, bijvoorbeeld door deelname aan een sport- of beweegactiviteit bij jou in buurt. De fysiotherapeut kan ook helpen bij het vinden van een geschikte activiteit.

Waarom bewegen zo belangrijk is
Bewegen heeft een positieve invloed op de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Het hart en de bloedvaten blijven beter in conditie en botten blijven langer sterk. Ook verkleint beweging de kans op overgewicht.