We zijn sinds de quarantainemaatregelen van de regering massaal thuis gaan werken. De lege kantoorpanden bewijzen dat, maar ook de zoekopdracht ‘thuiswerken’ laat op de trendgrafiek van Google pieken zien vanaf maart 2020. De werkomstandigheden zijn thuis echter niet altijd volgens de Arbo-norm. In veel gevallen wordt de eettafel of bank ingezet als werkplek, waarbij geen rekening gehouden wordt met de werkhouding. Met veel lichamelijk leed als gevolg.
Een kantoorbaan, maar kantoorwerk thuis in het bijzonder, is ongemerkt een zware belasting voor het lichaam. Over het algemeen zitten we te veel, te lang en verkeerd. Daarnaast bewegen we te weinig, wisselen te weinig van houding en nemen we te weinig pauzes. Een gevaarlijke cocktail. Bovendien schakelen we thuis de bedrijfsfysiotherapeut niet in om klachten te voorkomen. Naast kennis over het menselijk lichaam, kunnen zij óók alles vertellen over de fysieke belasting ervan in alle mogelijke werksituaties. Met een paar eenvoudige aanpassingen weten zij jouw werkhouding een stuk ergonomischer te maken en kun je veel voorkomende nek- en rugklachten voorkomen. Wanneer er al sprake is van lichamelijke klachten kan een bedrijfsfysiotherapeut een actieve bijdrage leveren in het bevorderen van de werkhervatting. Op kantoor, maar ook daarbuiten.
Ook voor de thuiswerker
Bedrijfsfysiotherapeuten zijn er namelijk óók voor thuiswerkers. Niet alleen als je in dienst bent voor een grote organisatie, maar ook voor het MKB (en zelfs zelfstandigen). Vraag hier eens naar bij de bedrijfsarts, HR-afdeling of je directe leidinggevende. Veel bedrijven zijn zich overigens niet bewust van hun plicht om ook de thuiswerkplek naar behoren in te richten. Terwijl het niet alleen in je eigen belang, maar ook in dat van jouw werkgever is om er zo goed mogelijk bij te zitten. Op het moment dat jij uitvalt met RSI, nek- of rugklachten vanwege een verkeerde werkhouding, is jouw werkgever nog altijd aansprakelijk. Al is het natuurlijk ieders doel om dat te voorkomen.
Advies voor een betere thuiswerkplek
Voordat je je hele woning gaat ombouwen naar Arbo maatstaven, zijn er nu al een aantal adviezen van bedrijfsfysiotherapeuten die je kunt opvolgen om de meeste fysieke hinder te voorkomen. Zo wordt allereerst geadviseerd om de bovenrand van je beeldscherm op ooghoogte te zetten. Het langdurig voorovergebogen werken is een grote veroorzaker van nekklachten. Moet je hiervoor een toetsenbord en muis aanschaffen, dan is dat via je werkgever te regelen.
Een tweede advies is het gebruik van een stoel met armleuningen, waarop je met je ellebogen in een hoek van 90 graden kunt blijven werken. De schouders moeten zoveel mogelijk ontspannen in een rechte lijn boven de ellebogen hangen. En dan misschien wel de belangrijkste: blijf in beweging. Ga nooit langer dan 2 uur op rij werken en neem geregeld pauzes van 10 tot 15 minuten. Blijf in die pauzes niet op je plek zitten, maar loop weg van je ‘bureau’. Deze pauzes zijn ook goed om het hoofd weer even te ‘resetten’ en mentale blokkades weg te halen.
Toekomstig verzuim voorkomen met de bedrijfsfysiotherapeut
Voor werkgevers valt er ook veel winst te behalen door een bedrijfsfysiotherapeut in te zetten. De werkhervatting wordt versneld, het ziekteverzuim verlaagd, maar het biedt tegelijkertijd ook inzicht in waar de huidige werkplek tekortschiet en daarmee eventueel verzuim veroorzaakt.
Maak je je zorgen over je eigen fysieke gesteldheid of dat van je personeel? Schakel een bedrijfsfysiotherapeut in. Voorkomen is tenslotte altijd beter dan genezen.