Bij welke fysiotherapeut moet ik zijn?

Fysiotherapeuten kunnen je helpen bij heel veel verschillende soorten klachten. Maar bij welke fysiotherapeut moet je nou zijn voor welk soort klachten? De algemeen fysiotherapeut kan de meeste klachten goed behandelen, maar voor specifieke klachten kan doorverwijzing naar een gespecialiseerde fysiotherapeut nodig zijn. Ook is het mogelijk dat de medisch specialist of huisarts je direct naar een speciaal voor jouw klacht opgeleide fysiotherapeut verwijst. We zetten de belangrijkste verbijzonderingen daarom graag nog even voor je op een rij.  

De bedrijfs- en arbeidsfysiotherapeut

Met klachten die veroorzaakt worden door werk of werkzaamheden ga je naar de bedrijfs- en arbeidsfysiotherapeut. Zij helpen je om je werk weer op een verantwoorde manier op te pakken of voort te zetten. Dat kan door middel van een fysiotherapeutische behandeling, maar daarnaast vallen (re-integratie) trainingsprogramma’s, instructietrainingen of werkplekonderzoeken ook binnen het takenpakket. Lees meer …

De bekkenfysiotherapeut

Naar de bekkenfysiotherapeut ga je, wanneer je klachten hebt in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Door gebruik te maken van speciale apparatuur kan de bekkenfysiotherapeut de activiteit en inactiviteit van je spieren meten en adviseren welke handelingen je kunt verrichten om van je klachten af te komen. Daarnaast kun je hier terecht voor vragen op seksueel gebied. Lees meer …

De fysiotherapeut voor mensen met een verstandelijke beperking

Wanneer patiënten met een verstandelijke beperking lichamelijke klachten krijgen, is het wenselijk dat de behandelaar gewend is om te werken met mensen uit deze doelgroep. De fysiotherapeut heeft specialistische opleidingen en trainingen gevolgd, is goed op de hoogte van de hulpmiddelen die op de markt zijn en past zijn communicatie desgewenst per patiënt aan. Lees meer …

De geriatriefysiotherapeut

Ouderdom komt met gebreken. En al helemaal bij de mensen die op hogere leeftijd niet meer voldoende (kunnen) bewegen. Deze kwetsbare ouderen kunnen terecht bij de geriatriefysiotherapeut. Naast de bekende ouderdomsverschijnselen, behandelt de geriatriefysio ook aandoeningen die te maken hebben met een ziekte of een aandoening als Parkinson, dementie, een beroerte of een gebroken heup. Lees meer …

De hart-, vaat- en longfysiotherapeut

Bij veelvoorkomende aandoeningen als COPD en hartfalen zijn deskundige begeleiding en training noodzakelijk. De hart- vaat- en longfysiotherapeut kan deze deskundige begeleiding en training bieden, door hen te helpen met oefeningen, het verbeteren van de conditie of door middel van ademhalingstechnieken. Met deze behandelingen krijgen patiënten hun aandoening beter onder controle. Ook bij klachten rond en herstel na corona kun je bij een longfysiotherapeut terecht. Lees meer …

De kinderfysiotherapeut

Ondanks dat een kinderlichaam meer kan hebben en sneller herstelt dan dat van een volwassene, hebben ook de kleinsten onder ons (0-18 jaar) af een toe fysiotherapie nodig. Als de motorische ontwikkeling van een kind achterloopt of wanneer er bewegingsproblemen zijn is het prettig om bij een kinderspecialist onder behandeling te zijn. Wanneer nodig gebeurt dit in overleg met arts, leerkracht, logopedist en/of ergotherapeut. Lees meer …

De manueel therapeut

Mensen bewegen de hele dag door. Hiermee houden we o.a. onze spieren en gewrichten soepel. Manueel therapeuten kijken naar de manier waaróp mensen bewegen en kunnen bijsturen zodat de gewrichten in de rug, armen en benen beter kunnen werken. Na de behandeling bewegen de gewrichten weer soepel en is de overlast door pijn in de rug, schouders, nek of armen verminderd of verdwenen. Lees meer …

De oncologiefysiotherapeut

Door de toegenomen medische kennis en toepassingen is kanker tegenwoordig meer en meer een chronische ziekte aan het worden. De zware behandelmethoden hebben echter wel vaak gevolgen voor het lichaam, zowel psychisch, sociaal, als fysiek. Bij enkele van deze problemen kan de oncologiefysiotherapeut helpen. De behandelaar helpt bovendien bij het ontwikkelen van een actieve leefstijl, dat de overlevingskans aanzienlijk verhoogt. Lees meer …

De orofaciaal fysiotherapeut

Orofaciaal fysiotherapeuten werken nauw samen met huisartsen, tandartsen en medisch specialisten om problemen met de spieren en gewrichten in het hoofd of halsgebied te behandelen. Zij worden dan ook wel als kaakfysiotherapeut of hoofdfysiotherapeut aangeduid. Orofaciaal fysiotherapeuten geven aan hoe de positie van het hoofd en het lichaam samenhoudt met de klachten. Lees meer …

De sportfysiotherapeut

Zoals de naam al doet vermoeden kom je bij de sportfysiotherapeut voor een sportgerelateerde behandeling. Het verhelpen van sportblessures is dan voor de hand liggend, maar hij of zij speelt ook een belangrijke rol bij preventie, voorlichting en advies voor iedereen die sport of wil gaan sporten. Daarbij maakt het niet uit of het om een amateursporter of een professional gaat. Lees meer …

De psychosomatisch fysiotherapeut

Een psychosomatisch fysiotherapeut heeft naast de lichamelijke aspecten ook ruime aandacht voor de geestelijke veroorzakers van lichamelijke problemen. Denk aan stress of spanningen die invloed hebben op het lichaam. Vaak is hierdoor het evenwicht tussen belastbaarheid en belasting verstoord en kan de psychosomatisch fysiotherapeut helpen om dat evenwicht, middels oefeningen, te herstellen. Lees meer …

De oedeemfysiotherapeut

Een oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam. Dit komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Met verschillende behandelmethodes kan een oedeemfysio de afvoer van dit vocht stimuleren. Die behandelingen lopen uiteen van massages tot bewegings- en ademhalingsoefeningen of bandages en tapes die de ontstane situatie stabiel houden. Lees meer …

De revalidatiefysiotherapeut

Revalidatiefysiotherapeuten zul je alleen tegenkomen in de gespecialiseerde en wettelijk erkende revalidatie-instellingen. Daar werken zij met een zogeheten multidisciplinair team bij de revalidatie van hun patiënt. Het aandeel van de revalidatiefysiotherapeut hierin is het ondersteunen van en begeleiden bij het motorisch herstel. Daarnaast weet hij/zij voldoende over het vakgebied van de overige disciplines om gedegen advies te kunnen geven. Lees meer …

De ziekenhuisfysiotherapeut

Ook de ziekenhuisfysiotherapeut is onderdeel van een dergelijk multidisciplinair team, alleen dan in het ziekenhuis. Daar zijn zijn/haar werkzaamheden vooral gericht op laten bewegen van patiënten met een langdurig verblijf. Die werkzaamheden vinden plaats op de verpleegafdeling zelf, of in een speciale oefenruimte. In sommige gevallen wordt er zelfs gebruik gemaakt van een zwembad, waarin de oefeningen gedaan worden. Lees meer … 

Vind een gespecialiseerde fysiotherapeut bij jou in de buurt