Heb je een rekening gekregen van je fysiotherapeut? Op deze pagina leggen we uit wat erop staat en wat dit betekent. Vind snel de antwoorden op jouw vragen.
1. Waarom krijg ik een rekening?
Als je behandelingen hebt gehad bij de fysiotherapeut, maar je verzekering dekt niet alle kosten, kan de fysiotherapeut een rekening sturen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als:
- je het aantal vergoede behandelingen hebt bereikt
- je zorgverzekeraar bepaalde behandelingen niet vergoedt
- je geen aanvullende verzekering hebt voor fysiotherapie.
Soms krijg je een rekening die je kunt indienen bij je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar kijkt op basis van je polisvoorwaarden of je een vergoeding ontvangt.
2. Wat staat er op de fysiotherapierekening?
Een fysiotherapierekening bevat verschillende gegevens die je helpen begrijpen waar de kosten vandaan komen. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste onderdelen:
- Geadresseerde: dit is de persoon die de rekening ontvangt. Dit kan jij als patiënt zijn of iemand die verantwoordelijk is voor jouw geldzaken, zoals een ouder of mantelzorger.
- Betreft patiënt: dit is de persoon aan wie de zorg is gegeven. Hier staan de naam, geboortedatum en het BSN-nummer (of -nummers) die de zorgverzekeraar gebruikt voor jou, jouw polis en de naam van je zorgverzekeraar.
- Algemene declaratiegegevens: hier staat informatie over de behandeling, vaak met codes. Wil je weten wat de belangrijkste codes betekenen? Zie vraag 6 en vraag 7.
- Declaratiegegevens: hier staan details over de uitgevoerde behandelingen, inclusief data, type behandeling, en de kosten per sessie.
- Te betalen: hier staat informatie over de betaling. Het gaat om het totaalbedrag van de rekening, door wie de rekening is verstuurd, naar welke bankrekening het bedrag moet worden overgemaakt, het betalingskenmerk en de datum waarop er betaald moet zijn.
3. Moet ik zelf betalen?
De zorgverzekeraar vergoedt niet altijd alles. Als je verzekering niet genoeg dekking biedt, moet je zelf betalen. Dit hangt af van je polis en het aantal behandelingen dat vergoed wordt.
Soms krijg je een rekening die je kunt indienen bij je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar kijkt op basis van je polisvoorwaarden of je dan een vergoeding ontvangt. Of je recht hebt op een vergoeding kun je zien aan de aanspraakcode (zie vraag 7). Hieronder kun je opzoeken wat de betekenis is van de aanspraakcode:
4. Wat moet ik doen bij vragen?
Heb je nog vragen na het lezen van deze uitleg? Neem dan eerst contact op met je zorgverzekeraar. Zij kunnen uitleggen wat wel en niet vergoed wordt. Voor vragen over de behandelingen kun je terecht bij je fysiotherapeut.
Let op: wij geven alleen algemene informatie. Voor specifieke vragen over je rekening moet je contact opnemen met je verzekeraar of de fysiotherapiepraktijk.
5. Hoe voorkom ik onverwachte kosten?
Controleer voor je behandeling hoeveel fysiotherapie je vergoed krijgt. Je zorgverzekeraar kan je hier meer over vertellen. Zo weet je vooraf wat je eventueel zelf moet betalen.
6. Wat betekent de diagnosecode op de fysiotherapierekening?
De betekenis van de diagnosecode is de ziekte of klacht van de patiënt en de lichaamslocatie. Oftewel, de plek op het lichaam waar je behandeld wordt.
7. Wat betekent de aanspraakcode?
De betekenis van de aanspraakcode is of je recht hebt op een vergoeding van de behandeling door de verzekeraar. Bij vraag 3 kun je de betekenis van de codes opzoeken.
Meer weten
Met deze informatie hopen we je vragen over de rekening te beantwoorden. Heb je nog meer vragen? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar of fysiotherapeut.
Informatie voor fysiotherapiepraktijken
Je kunt deze pagina delen met je patiënten door de link op de rekening te zetten. Zo kunnen zij gemakkelijk antwoorden vinden op hun vragen.