“Ik ben thuis gebracht, op bed gaan liggen en vanaf toen stond de wereld stond stil.” Toen Margot Poppe een ongeluk op haar werk kreeg, stortte haar wereld in. Dankzij intensieve fysiotherapie kwam ze er weer bovenop. Een verhaal over vallen, opstaan en je kleinkind weer kunnen optillen.
Margot vertelt: “Zes jaar geleden heb ik een behoorlijk bedrijfsongeval gehad. Ik ging gigantisch door mijn rug. Ik ben toen thuis gebracht, op bed gaan liggen vanaf dat moment stond de wereld stil. Echt helemaal stil. Ik kon niks meer. Ik kon nog geen boterham voor mezelf smeren.” Maandenlang lag Margot het grootste deel van de dag op bed. Ze kon niet zelfstandig lopen, zichzelf niet aankleden. “Een bezoek aan de neuroloog had in die periode ook geen zin, want om een scan te maken moet je helemaal plat kunnen liggen en dat lukte mij niet.”
Twee opties
Toen ze na ongeveer een half jaar eindelijk een MRI-scan kon laten maken, leverde dat geen rooskleurig perspectief op. “De prognose van de neuroloog was dat ik 3 maanden naar de pijnpoli zou kunnen gaan om injecties te krijgen tegen de pijn,” vertelt Margot. “Dat zou zo’n beetje mijn leven lang plaats moeten gaan vinden. Maar er was ook een tweede optie: een fysiotherapeut zoeken. En dat heb ik gedaan.”
Peter van Kempen is sinds 1988 fysiotherapeut. In Vlissingen werkt hij in Praktijk Paauwenburg. Plaatsgenoot Margot Poppe klopte ten einde raad bij hem aan met haar lumbago (lage rugklachten). “In het begin kwam Margot één tot twee maal per week, en nog komt ze één maal per twee weken. Margot heeft er alles aan gedaan om beter te worden. Haar inzet om het op te lossen heeft ervoor gezorgd dat ze is waar ze nu is. Haar rug blijft haar zwakke plek, daar moet ze aan blijven werken. Maar ze weet nu wat ze moet doen om fit te blijven.”
Na zijn opleiding fysiotherapie heeft Peter in een ziekenhuis in Florida gewerkt. “Daar gold de kreet Not adding years to your life, but life to your years. Oftewel; het draait om vitaliteit, leefstijl. Ik werk altijd vanuit die gedachte. In de basis ben ik fysiotherapeut, beweegspecialist. Ik gebruik bewegen als uitgangspunt, maar ik heb een holistische benadering. Ik kijk ook naar voeding, herstel en mind. Ik geloof in het herstellende vermogen van de mens. Dat vermogen moet je positief beïnvloeden.”
Mensen aan boord krijgen
Peter: “Na het trainen is het herstel essentieel. Zonder herstel heeft trainen geen zin. No pain no gain, gaat voor mij niet over de pijn maar over discipline. Met pijn trainen, daar wordt je nooit sterker van. Maar met doorzetten en discipline kom je wel ver.” Margot kan dat beamen: “Wij hebben in het begin een doel gesteld, Peter en ik. Mijn jongste dochter was in verwachting en Peter vroeg aan mij: “Wat is het eerste dat je wilt gaan doen?” en ik zei: “Mijn kleinkind optillen.”
Grip op pijn
Volgens Peter is het cruciaal om grip te krijgen op de pijn. “Als mensen weten wat de pijn minder of erger maakt, zit je niet meer in het donker en word je er niet door overvallen. In het begin had Margot veel uitstralende pijn in haar rechterbeen tot in haar voet en stond zij scheef naar links. Zitten, bukken, gaan staan en sokken aan doen waren enorme opgaven. Wandelen ging ook slecht. Door middel van oefeningen (centraliserende McKenzie therapie) is de pijn uit haar been verdwenen en verdween ook de scheefstand uit haar rug.”
Training en leefstijladvies
Heel langzaam kreeg Margot grip op haar pijn en kreeg ze haar leven terug. Haar rug moest weer stabiel worden en haar lijf sterker, dat hebben we bereikt met (zit)ergonomie en Margot heeft een rugherstelprogramma gevolgd. Naast leefstijladvies bestaat dat uit veel training in de oefenzaal; 12 weken lang 2 keer per week. Als ondersteuning kwamen daar massages bij en de reminder-tape op haar rug, om te voorkomen dat Margot haar rug te veel zou bollen. Nog steeds traint Margot dagelijks en volgt ze de leefstijladviezen op. Daar heb ik echt respect voor.” Margot vult aan: “En als ik dat doe gaat het prima met mij. Dan kan ik nog jarenlang mee.”
En het doel dat ze met haar fysiotherapeut gesteld had; haar kleinkind optillen? Margot: “Dat is ook gelukt en dat was zo bijzonder, zo’n mooi moment. Die is nu alweer vijf en ik til hem nog steeds op.”
Leeftijd? Leefstijl!
“Herstellen is geen lineair stijgende lijn, het is een soort Dow Jones curve. Je krijgt je tegenslagen, zonder meer. Maar je zult merken dat je naarmate je meer getraind hebt, je incasseringsvermogen beter wordt en je sneller herstelt. Als ik heel hard iets zou mogen roepen is het wel ‘Werk aan jouw optimale balans, je leefstijl heeft een grotere invloed op je zelf-herstellend vermogen dan je leeftijd!’ Wanneer je een blessure oploopt en zeker als je wat ouder wordt dan denk je ‘Ben ik nu echt oud? Is dit het begin van het einde?’ Geef het niet op! Pak de draad op. Zoek een goede beweegspecialist, een fysiotherapeut, die naar je luistert, waarmee je samen kan werken aan jouw herstel. Je lichaam heeft een enorm herstellend vermogen. Echt waar. Leven is bewegen en bewegen is leven. Wat heb ik toch een schitterend vak.”
Lees meer over lage rugpijn en hoe fysiotherapie je duurzaam helpt.