Patiënt in beeld: het verhaal van Tiny

Tiny: 
Eind 2017 werd ik tot mijn grote schrik geconfronteerd met borstkanker. Het traject dat volgde ging allesbehalve van een leien dakje. In januari 2018 ben ik geopereerd: de tumor werd ruim weggesneden, er werd weefsel verplaatst en mijn getroffen borst werd verkleind.

Na de bestralingen verliep het herstel moeizaam. Necrose, verhardingen en inwendig littekenweefsel op mijn borstspier waren erg pijnlijk en beperkten me enorm in mijn dagelijkse beweging. En (de nasleep van) het medische traject had zijn weerslag op mijn fysieke en mentale conditie. 

Ik kreeg het advies om op zoek te gaan naar een oncologie-fysiotherapeut en kwam terecht bij Gerdien van den Broek, die gespecialiseerd is in fysiotherapeutische begeleiding bij kanker. In de maanden dat ik bij haar onder behandeling was, heeft zij geprobeerd om door middel van fasciatherapie mijn borst en littekens weer soepel te krijgen. Ook hielp ze me bij het opbouwen van mijn conditie en mentale welzijn.

Toen duidelijk werd dat de fasciatechniek niet het gewenste resultaat zou geven, moest ik opnieuw geopereerd worden. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de zware vervolgoperatie, ben ik, onder begeleiding van Gerdien, blijven werken aan mijn conditie en spierkracht.

Een half jaar later is mijn borst alsnog geamputeerd en vervangen door eigen weefsel uit mijn buik. Ik heb – zowel fysiek als mentaal – veel gehad aan de fysio-oncologische begeleiding van Gerdien. Nu, drie jaar later, ben ik gelukkig weer volledig hersteld en sport ik met veel plezier twee keer per week bij de Wolbert Vitaal Groep, de praktijk waar Gerdien werkt.  

Oncologie-fysiotherapeut Gerdien van den Broek: 
Tijdens het intakegesprek werd snel duidelijk dat Tiny een langdurig revalidatietraject tegemoet ging. Er was bij haar een lumpectomie met Sentinel Node procedure uitgevoerd, gevolgd door 21 bestralingen. Hierdoor was een oncologische wond ontstaan. Lekkages door ontstekingen hadden de wondsluiting vertraagd en verklevingen veroorzaakt. Als late bijwerking van bestraling was er oedeem in de borst ontstaan en fibrosering van bindweefsel.

Tiny’s vermoeidheidsklachten werden in kaart gebracht met de Multidimensionele Vermoeidheids Index (MVI-20); ze scoorde hoger op fysieke dan op de mentale vermoeidheid.

Mijn behandeling heeft bestaan uit oedeembestrijding, littekenmobilisatie, het maken van een oefenprogramma op maat en begeleiding om balans te krijgen in belasting/belastbaarheid.

Omdat het cosmetische resultaat onvoldoende bleef, werd besloten om een borstreconstructie door middel van de DIEP-flapmethode in te plannen. Dit houdt in dat een lap huid inclusief buikvet uit de buik verplaatst wordt naar de borst.

Terwijl Tiny op de wachtlijst stond, verschoof het behandeldoel naar buikspieroefeningen, perioperatieve ademhalingsoefeningen, algehele spierkrachttraining en verbeteren van het algeheel uithoudingsvermogen. Volgens het concept ‘Better in, Better out’ was het doel om postoperatieve complicaties te beperken, ligduur te verkorten en de functionele status zo veel mogelijk te behouden. De meetinstrumenten Steep Ramp Test, MVI-20, handknijpkracht, lastmeter en kwaliteit van leven-vragenlijsten EORTC QOL-C30 droegen bij aan het bijstellen van de behandeldoelen.

De DIEP-flap-operatie heeft geleid tot het gewenste resultaat en Tiny heeft het fysiotherapeutische traject inmiddels afgesloten. Ze heeft de grip op haar leven weer terug en haar blik is nu gericht op werkhervatting en vitaal blijven. 

Meer weten over de aanpak?  
Neem contact op met Gerdien van den Broek (gerdien@wolbert-fysio.nl)