Fysiotherapie is van onschatbare waarde voor mensen met een hartaandoening, hartfalen of andere problemen met het hart. Gezien de fysieke en mentale impact die hartklachten met zich meebrengen is het logisch dat er veel vragen zijn over het herstel of de risicobeperking bij hartproblemen. De fysiotherapeut kan daar uitstekend over adviseren.
Inspanning en het hart gaan hand in hand. Om voldoende zuurstof en bouwstoffen door het lichaam te sturen, moet het hart harder werken tijdens zware inspanning en ligt de hartslag lager als je rust. Het kan daarom tegenstrijdig aanvoelen om meer te gaan bewegen als er sprake is van hartproblemen. Die inspanning heeft het hart echter ook nodig om goed te blijven functioneren. Naast een gezonde voeding is voldoende bewegen dan ook essentieel.
Fysiotherapie op maat
Uiteraard betekent het niet dat voor iedereen hetzelfde programma geschikt is. Hier komt de vakkennis en ervaring van de fysiotherapeut om de hoek kijken. Die kan een inspannings- of bewegingsschema op maat opstellen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de hartproblematiek zelf, maar ook naar de leeftijd, de conditie en de fysieke geschiedenis van de patiënt, eventuele medicatie, rapporten van andere medisch specialisten en overige factoren die er op de achtergrond kunnen meespelen. En wellicht nog het belangrijkste: de doelen en de wensen van de patiënt.
Doelen stellen
Geregeld komt het voor dat de levensdoelen en wensen van een patiënt moeten worden bijgesteld na het optreden van hartproblemen. In sommige gevallen betekent het dat iemand niet meer in de ijle lucht in het hooggebergte kan fietsen, terwijl in andere gevallen traplopen al een probleem wordt. Omdat beweegdoelen zo persoonlijk zijn, is het belangrijk dat er ook hiervoor een plan op maat wordt gemaakt. Dit gebeurt dus altijd in overleg met de patiënt en zijn omgeving.
Fysieke, maar ook mentale ondersteuning
Gesprekken over het bijstellen van doelen zijn zelden eenvoudig om te voeren. Beperkingen op de inspanning kunnen grote gevolgen hebben. Het kan verlies van een hobby betekenen, maar ook verlies van werk of zelfs een verlies van identiteit. Daarnaast kan de partner van de patiënt kan enorm geschrokken zijn, waardoor deze gebaat is bij deskundige begeleiding. Naast lichamelijke hulp kan de fysiotherapeut die met hartproblemen te maken heeft ook mentale of psychologische ondersteuning bieden.
Nauwe samenwerking
Wanneer er sprake is van hartproblemen zal een fysiotherapeut vrijwel nooit zelfstandig te werk gaan. Er wordt veelvuldig samenwerking gezocht met cardiologen, psychologen, diëtisten, huisartsen, maatschappelijk hulpverleners en het sociaal netwerk van de patiënt. Allemaal om samen met de patiënt een plan op te stellen, waardoor deze uiteindelijk weer zelfstandig en vrij van onzekerheid kan functioneren.