#Gymopafstand: een verslag

Geriatriefysioo Miriam van Erp organiseerde op 7 mei de landelijke actiedag Gym op Afstand. Het doel was om die dag zoveel mogelijk ouderen in heel Nederland die wonen in een woon-/zorginstelling in beweging te krijgen middels een gymles. Op afstand natuurlijk, vanwege het corona-virus. Aan het einde van de dag stond de teller op maar liefst 51 lessen! 

Even leek het erop dat Gym op afstand zich zou beperken tot regio Nijmegen, maar later is het initiatief verspreid door heel Nederland opgepakt. Uiteindelijk is op 31 verschillende plekken gymles gegeven, waaronder in Friesland, Zeeland en Rotterdam. Sommige locaties hadden meerdere groepen, waardoor de teller uiteindelijk stond op 51 lessen. Niet alleen fysio’s hebben zich aangemeld, ook buurtcoaches, buurtbegeleiders en welzijnsmedewerkers werden enthousiast van het idee en deden mee als gymleraar.

Genoten
Jetske Bierma van Bakker training | therapie uit Friesland reageerde enthousiast. Zij als praktijk hadden genoten van de dag en de warme ontvangst van zowel ouderen als verzorgers. Met name de gymsessie buiten in de tuin beviel goed, de muziek kwam mooi uit, het was lekker weer en de ouderen konden op hun eigen manier meedoen. Bij Fysio Holland in Boxmeer en Afferden doen zij sinds een paar weken al aan Balkon-Voordeur-Terras-gym. Ook zij vinden Gym op afstand een mooi initiatief. Ouderen vinden het geweldig en zijn enthousiast om op afstand toch onder de mensen te zijn. Daarnaast stelt de zorg het op prijs dat zij dit doen.

#gymopafstand
Organiserend fysiotherapeut Miriam heeft die donderdag zo’n 450 kilometer afgelegd en vijf verschillende locaties bezocht. Waaronder een verzorghuis waarbij les werd gegeven in de tuin maar ook een gymles voor ouderen die zelfstandig wonen en deze bijwoonden vanaf hun balkons. De locaties die zij en haar collega niet konden bezoeken is gevraagd om foto’s en video’s te delen op social media. Deze zijn te vinden onder #gymopafstand

Oefenen maar!
Vanaf alle kanten reageerden mensen goed op de actie. De hoop is dat door deze dag deelnemers warm zijn gedraaid om dit zelfstandig door te zetten. Ook zin gekregen om te gaan gymen maar geen Gym op afstand? Begin zelf met onderstaande oefeningen:

Je kunt de oefeningen zowel staand als zittend doen:

  1. Stappen op de plaats: 60 seconden
  2. Boksen met gewichten van 1 kilo: 10 herhalingen
  3. Knieheffen in stand of zit: 10 herhalingen
  4. Opstaan uit de stoel zonder het gebruik van de handen: 10 herhalingen

Klik hier voor meer informatie