De rol van fysiotherapie bij revalidatie na corona: “Het lijf maakt veel door in een korte periode”

Marion Brouwer is fysiotherapeut en werkt aan de fysiotherapiepraktijk Fy-fit in Nijmegen. Marian van Dijk was al patiënt aan de praktijk en sportte daar in een fitnessgroepje. Totdat ze corona kreeg. Met haar specialisatie in longtherapie helpt Marion haar nu met herstellen.

“Het is heel spannend geweest voor Marian en haar familie toen ze in het ziekenhuis werd opgenomen met corona. Onze praktijk heeft contact gehouden met haar man en we waren opgelucht toen we hoorden dat ze weer naar huis mocht. Het ziekenhuis verwezen ze haar naar fysiotherapie omdat ze veel hulp nodig had bij simpele alledaagse dingen. Opstaan ging moeilijk, haar balans was verstoord, ze had weinig kracht en ze had veel last van benauwdheid. Ze heeft veel meegemaakt in het ziekenhuis en heeft veel angst om benauwd te worden en om te stikken. Mijn collega helpt haar bij die psychosomatische kant.”

Vertrouwen geven na corona

“De behandeling is gericht op hoe het met haar gaat. In het begin moest ze goed kijken naar wat ze wel en wat ze niet kon. Die grens is flinterdun. Ik geef haar advies om niet zover te gaan dat ze niet meer kan maar dat ze net dat stapje daarvoor is. We bootsen bepaalden situaties na, bijvoorbeeld opstaan uit een stoel. Dat kan al heel intensief zijn. Ik meet dan haar hartslag en zuurstof. Door dat te monitoren kunnen we grens goed in de gaten houden. En met tips en technieken kan Marian haar ademhaling herpakken waardoor ze niet in paniek raakt. Het belangrijkste wat wij als fysiotherapeuten doen is mensen weer het vertrouwen geven in hun lichaam. We coachen iemand om iets te proberen en te kijken wat diegene aankan.”

Onzekerheid over gevolgen corona

“Het is heel bijzonder dat Marian zo’n krachtige persoonlijkheid is. Het raakt me aan haar verhaal dat ze dit keer die angst heeft gevoeld en dat ze alleen was in het ziekteproces. Ze heeft al eerder op de IC gelegen maar toen was haar familie er. Nu lag ze er alleen. Gelukkig is ze echt een vechter en gaat ze verrassend goed vooruit. Ze kan nu zoveel meer. Ze komt nu zelfs weer bij ons op de praktijk om oefeningen te doen en een trainingsschema op te starten”

“Het lijf maakt veel door in zo’n periode van corona en we weten nog niet wat er precies gebeurt en wat de schade is. Er wordt daar nu veel onderzoek naar gedaan. Maar het maakt wel dat we niet zomaar kunnen belasten zoals bij een ander ziektebeeld. Daar hebben we veel meer wetenschap over wat daar de effecten van zijn.” 

Langdurig laag belastbaar

“Bij corona zijn met name de eerste zes weken belangrijk om zuurstof en hartslag te meten. We kijken de eerste weken naar het natuurlijke herstel. Na zes weken gaan mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen terug naar de specialist om daar te kijken hoe het met iemand gaat. Maar niet alleen mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen, ook mensen die thuis ziek zijn geweest kunnen langdurig laag belastbaar zijn. Mensen die voorheen nog halve marathons liepen kunnen weken na corona nog steeds moeite hebben met de trap op te komen. Wij kunnen ze op verschillende manieren op weg helpen. We kijken met meerdere disciplines naar een patiënt. Want ook diëtisten en ergotherapeuten zijn belangrijk. Maar ook hoe iemand omgaat met zijn klachten. Als je steeds maar doorgaat terwijl je niet vooruit gaat met je herstel dan moet je wel af en toe gaan liggen ‘s middags. Want alleen dan krijgt je lichaam rust om te herstellen.”

Bekijk hieronder het verhaal van Marian en Marion

Wil jij weten wat de fysiotherapeut voor jou kan doen als bewegen niet vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld bij revalidatie na een ziekte of ongeluk? Maak een afspraak bij een fysiotherapeut bij jou in de buurt!