Na twee bevallingen had Henriëtte (74) last van urineverlies. Door behandeling van de fysiotherapeut heeft ze geen ‘ongelukjes’ meer. “Bij Laura voelde ik me meteen veilig.”
Henriëtte: “Ik heb de spierziekte myotone dystrofie, waardoor ik regelmatig wat ondersteuning van een fysiotherapeut nodig heb. Voor mij is het belangrijk dat ik me veilig voel bij een fysiotherapeut. Bij Laura had ik dat gevoel meteen. Dat bleek ook wel uit de verschillende gesprekjes die we hadden over het urineverlies waarmee ik kampte na mijn bevallingen. Het viel me vroeger het meeste op dat ik wat urine verloor als ik met mijn peuter op de trampoline aan het springen was. Ik ben me er toen aan gaan aanpassen, stopte met trampolinespringen en lette wat meer op als ik moest hoesten of een niesbui had. Maar tijdens de overgang, ik ben inmiddels midden in de zeventig, werden de klachten te hinderlijk.”
Geen ongelukjes meer
“Ik ben al voor verschillende lichamelijke klachten bij Rembrandt Fysiotherapie & Revalidatie onder behandeling geweest. Met een interne doorverwijzing kwam ik bij Laura terecht. Door het uitvoeren van specifieke oefeningen en het opvolgen van haar adviezen kreeg ik mijn klachten weer onder controle. Ik durfde het bijna niet te geloven. Ik denk niet dat ik alweer op de trampoline durf, maar gelukkig hoeft dat ook niet meer. Gewoon zonder ‘ongelukjes’ op pad zijn is al een hele verbetering! Ze vertelt dat ze vertrouwen had in de fysiotherapiebehandeling: “Bij Laura voelde ik me meteen veilig.”
Training bekkenbodemspieren
Fysiotherapeut Laura Spaan: “Stress-urine-incontinentie (SUI) is het verliezen van urine (druppels, scheutjes, gehele blaasinhoud) bij een drukverhogend moment zoals hoesten, niezen, springen en/of een onverwachte beweging. SUI kan ontstaan door een verminderde functie van de bekkenbodemspieren. De grootste risicofactoren zijn een zwangerschap en bevalling.”
“Henriëtte kwam bij mij onder behandeling voor SUI. Door specifiek lichamelijk onderzoek te doen, gericht advies te geven en oefentherapie toe te passen heeft ze haar klachten weer onder controle gekregen. Ze weet nu hoe ze de bekkenbodem kan inzetten als er aandrang is, neemt de juiste toilethouding aan en traint haar bekkenbodemspieren. Hierdoor heeft ze geen ongelukjes meer en hoeft ze niet meer uit voorzorg naar het toilet.”
“Helaas heerst er nog een te groot taboe op deze aandoening. Door gericht onderzoek te doen en de juiste adviezen te geven, is er echt wat aan te doen!”
Fotografie: Wiep van Apeldoorn