Acute knieblessure

Acute knieblessure

14 november 2019

In het kort:

 • Een acute knieblessure ontstaat door verdraaien, verstappen of vallen
 • Meestal heb je acute pijn in of rondom de knie en soms wordt de knie dik
 • Een acute knieblessure is de meest voorkomende sportblessure
 • Als je er op tijd bij bent, zijn de meeste acute knieblessures goed te behandelen
 • Je kunt terecht bij de fysiotherapeut voor een diagnose
 • Als de knie alleen verstuikt is, kun je binnen zes tot twaalf weken alles weer doen
 • Je kunt ook gescheurde kniebanden, een kapotte meniscus of een botbreuk hebben
 • Soms moet je naar het ziekenhuis voor een brace of een operatie

Wat kan de fysiotherapeut voor je doen?

Bij acute pijn in of rondom de knie is het belangrijk om te weten wat er aan de hand is. Is je knie alleen maar verstuikt of is het ernstiger? Je kunt bijvoorbeeld ook gescheurde kniebanden, een kapotte meniscus of een botbreuk hebben. De fysiotherapeut helpt bij het stellen van een diagnose. Hij wil weten wat er precies gebeurd is en zal je vragen verschillende bewegingen met je beide knieën maken om ze met elkaar te vergelijken. Als duidelijk is wat er aan de hand is, besluit de fysiotherapeut – soms in overleg met de huisarts – of je wel of niet doorverwezen moet worden naar een specialist in het ziekenhuis. In veel gevallen kun je ook bij de fysiotherapeut terecht om bijvoorbeeld om  kracht- en balansoefeningen te doen. Deze oefeningen zorgen voor een vlot herstel van de knie.

Vind direct een fysiotherapeut bij jou in de buurt

Wat kun je zelf doen?

Ook voor knieblessures geldt natuurlijk: voorkomen is beter dan genezen. Met oefenprogramma’s verklein je de kans op een acute knieblessure tijdens het sporten. Deze oefeningen kun je doen tijdens de warming-up van een training. Tip: de FIFA 11+ warming-up op YouTube. Wetenschappelijk onderbouwd en zeker niet alleen geschikt voor voetballers! Vraag altijd wel even aan een fysiotherapeut of gespecialiseerde (fysieke) trainer of je de oefeningen goed uitvoert.

Toch een acute knieblessure opgelopen? Als je niet goed kunt staan, is het zinvol om krukken te gebruiken totdat je weer normaal kunt lopen. Vooral de eerste paar weken helpt het koelen van de knie met een coldpack of een zak ijsblokjes tegen de pijn. Koel ongeveer een kwartier lang en herhaal dit vier tot zes keer per dag. Leg wel een theedoek tussen je huid en de coldpack of de ijsblokjes. Je knie wordt door het koelen niet sneller dun. Leg nooit een kussen onder je knie, hierdoor kun je de knie na een poosje niet meer goed strekken. Je mag wel je hele been wat hoger leggen. Wil je weer wat meer gaan doen? Houd dan je knie goed in de gaten. Als de knie dikker wordt of weer pijn gaat doen, ben je over de grens gegaan. Dan zul je de belasting van de knie nog even moeten aanpassen.

Meer over een acute knieblessure

Wat is een acute knieblessure?

Ongeveer een op de tien sportblessures is een acute knieblessure. Daarmee is het de sportblessure die het meeste voorkomt. Ruim de helft van deze knieklachten wordt behandeld door een huisarts, fysiotherapeut of specialist in het ziekenhuis. Bij de andere helft is geen behandeling nodig.

In veel gevallen is de knie alleen maar verstuikt. Dan is de knie binnen zes tot twaalf weken volledig hersteld. Je kunt ook een ernstige blessure hebben zoals gescheurde kniebanden, een kapotte meniscus, een gescheurde spier of een breuk in één van de botten van de knie. Ernstige blessures herstellen niet altijd vanzelf. Soms is een brace of een operatie nodig.

De klachten na een acute knieblessure

Een acute knieblessure kan deze klachten veroorzaken:

 • Pijn direct of kort na het moment van verdraaien, verstappen of vallen
 • De knie wordt meteen of een dag later dik. Soms wordt het onderbeen ook dik
 • De knie wordt blauw
 • Moeite met volledig strekken en/of buigen van de knie
 • Tintelingen in het onderbeen of de voet
 • Moeite met lopen en traplopen
 • Gevoel dat je door je knie zakt
 • Gevoel dat de knie op slot gaat

De behandeling van een acute knieblessure

Heb je een acute knieblessure? Loop dan met krukken totdat je knie wat rustiger aanvoelt en je weet wat er aan de hand is. Voor een diagnose kun je terecht bij de fysiotherapeut. Soms moet er in het ziekenhuis een röntgenfoto of scan van je knie worden gemaakt.  Dit gebeurt altijd na overleg met de huisarts. Misschien vindt de specialist het nodig dat je brace gebruikt om goed te herstellen. Gebruik alleen een brace die de specialist voorschrijft. Braces die je kunt kopen bij de  apotheek of sportzaak beschermen onvoldoende. Als je geen breuk, gescheurde knieband, kapotte meniscus of gescheurde spier hebt, kun je meestal na zes tot twaalf weken je normale activiteiten weer hervatten en sporten.